Test af japansk kokkekniv fra Yugana Ushi

Vi har testet kokkeknivene fra Ushi.dk, der er en blanding af den japanske og europæiske stil. Knivbladet der er lavet i VG-10 stål og har 66 lag af damaskus stål er lavet i japansk stil og i de forskellige kendte typer, som f.eks. Santoku, Nakiri, Gyuto, men også som brødkniv og urtekniv. Mens skaftet af kniven der er lavet i det meget holdbare G10 komposit, er i den mere europæiske stil.

Vi ved at det er meget forskelligt fra person til person, hvilken kniv og stil man synes er bedst. Derfor er det naturligvis også vores mening som kommer tilkende i denne test.

Knivbladet i VG-10 og mange lag af damaskus stål

Der er ingen tvivl om at knivene fra Ushi har sin inspiration fra Japan og deres brug af Damaskus stålet og dets letgenkendelige mønster. Stålet er VG-10 og har efter vores mening ingen konkurrence om det bedste stål til kokkeknive. Det giver en fleksibilitet til kniven, samtidig med at det kan blive utroligt skarpt, og holde skarpheden længe. Det er dog også lidt sværere at slibe end knive lavet af alm. europæisk stål. Men det er jo også lige meget når man alligevel tager sine knive til knivsliberen, ikke?

Det er dog ikke så resistent overfor rust, og derfor er der lagt 66 lag af rustfrit stål (SUS430 & SUS431) udenom det hårde VG10 kernestål.
Du vil også kunne finde andet kniv tilbehør, samt køkkenudstyr af forskellig slags. Der bliver hele tiden udvidet med nye varer i sortimentet, og man kan f.eks. finde honeycomb pander, gryder, slibestål, vådsten til slibning af knivene, samt meget mere.
Derudover af webshoppen godkendt af Webshop Mærket, som gør at du kan handle sikkert og trygt på webshoppen uden at skulle bekymre dig om din sikkerhed.

Knivbladet har på Gyuto, som er den mest ”almindelige” kokkekniv, en god længde på 8 tommer, og som vi måler til ca. 20,5 cm. fra skaftets top. Dertil fås den lille kniv der er lidt længere end en urtekniv, og jeg vil bestemt anbefale at du går med disse 2 knive til en start, så kan du altid udvide hvis du synes om dem. Det ville være træls at købe hele sættet, hvis du alligevel ikke synes om dem.

Mønstret er flot udført, dog ikke lige så flot som på billede af det persiske sværd fra 13. århundrede du finder her. Man kan virkelig mærke og se teksturen på kniven, selvom man ikke er helt up close på kniven. Der er ingen tvivl om at kniven er rigtig flot og at mønstret ikke blot er printet på, som nogle af de helt billige kokkeknive man finder på f.eks. Wish.

Billede: Close-up af persisk 13. århundrede sværd i Damaskus stål.Billede fra Wikipedia.

Fun fact
Mønstret der opnås når man har de mange lag af Damaskus stål på hver side af kniven, er faktisk et biprodukt. Mønstret kommer til synes fordi stålet er foldet mange gange og hamret sammen ved meget høje temperaturer.
Damas er arabisk for ”vandet”, og derfra springer ordet i Damaskus stål, fordi mønstret henleder tankerne på rindende vand. På flere sprog bliver stålet også refereret til som ”vandet stål”. Det kan også stamme fra hovedstaden i Syrien hvor sværdene kan være lavet.

Skaftet i G10 komposit – full tang

Skaftet kan man hurtigt se har en kerne af stål, og dermed gør at kniven er ”full tang”, som betyder at kniven er stål fra top til bund, og dermed er mere stabil og man risikerer ikke at håndtaget/skaftet knækker af.

Skaftet er lavet i G10 komposit der siges at være bakterieafvisende, men endnu mere vigtigt er det rigtig holdbart og føles behageligt i hånden. Man kan diskutere om man vil have en kniv med et håndtag af rigtigt træ, men det kræver bare mere vedligehold og kan give sig hvis det er fugtigt i for lang tid. Vi er vilde med rigtigt træ, men endnu mere vilde med vedligeholelsesfrit!
G10 komposit er egentlig en blanding af glasfiber og epoxy resin, hvilket også er årsagen til at det er så holdbart og brugt i rigtig mange knivhåndtag. Det gør også at håndtaget er så hårdt og stift.

Skriv et svar

Løsninger

Linkbiblioteket

Vores hold

Anders Jytzler
Administrator

Jimmy D. W.
Skribent og tester

Website kompabilitet